TopSamen Tienercoaching
  • Home
  • Coaching
  • Faalangst
  • Ik Leer Leren
  • Kernvisie Methode
  • Kind in Praktijk
  • Contact
  • Tarieven
  • Persoonlijk

Vriendschap

16/9/2016

0 Comments

 
Laatst was ik een dagje met 2 mannen, van ruim 5 jaar, op stap. De hele dag mocht ik in de dierentuin achter ze aanlopen en zo kon ik ze eens goed bekijken. De 2 vrienden renden vooruit, overlegden waar ze heen wilden, liepen hand in hand, duwden  en knuffelden elkaar, hielpen elkaar en praatten veel over echte mannenzaken, zoals poep.

Een vriendschap is ontzettend belangrijk; je leert met anderen omgaan (sociale vaardigheden), je leert te delen, te incasseren, ruzie te maken en aan te passen. Een vriendschap leert je ook over jezelf en jouw gevoelens, eigen grenzen verkennen en aangeven (weerbaarheid). En een vriendschap geeft steun. Je hoort ergens bij, je hebt je plek gekregen en dat geeft zelfvertrouwen. Maar een vriendschap is natuurlijk ook heel gezellig en fijn.

Hoewel ik als vijfde wiel aan de wagen meeliep, was  het een geweldige dag. Ik zag hoe de jongens elkaar ook hielpen een aanmoedigden. Waar mijn zoon iets niet durfde, moedigde zijn vriend hem aan of zocht een oplossing; 'Kijk, hier kun jij het wel!'. En toen zijn vriend huilde, troostte mijn zoon hem en vroeg hem; 'Gaat het weer een beetje? Doe maar even voorzichtig met je hand'.

Zo lief voor elkaar, geen oordeel als iemand iets niet durfde of moest huilen, elkaar steunen en rekening houden met elkaar. Een mooie vriendschap van 2 kleuters die ik van dichtbij mocht mee maken.

Het zette mij ook aan het denken, want hoe jammer soms ook - vriendschappen veranderen.


Onze peuterdochter heeft duidelijk haar voorkeuren (en ja, ook afkeuren) voor bepaalde kindjes. Met een bepaald meisje wil ze spelen, naast lopen of zitten en zelfs mee trouwen. Gelukkig is het wederzijds en spelen de meisjes veel samen. Maar een peutervriendschap is hard; uit het oog is uit het hart. 'Dan trouw ik wel met haar', zegt ze dan.

Bij kleuters gaat dat veranderen. Vriendschap is gebaseerd op coöperatief spel - samen spelen. Kleuters gaan leren empathisch te denken; ze kunnen zich steeds iets beter inleven in de ander en oefenen met sociale vaardigheden. Toch kan een kleutervriendschap ook weer net zo snel verbroken worden, doordat ze met iets anders verder gaan en dit niet meer delen.

Foto
Zodra een kind de leeftijd van 6 jaar heeft bereikt, veranderen ook de vriendschappen weer. Een kind zoekt vriendjes met dezelfde waarde en houding ten opzichte van regels en straf. Een kind dat erg gezagsgetrouw is, zoekt dit ook in een vriendje. Het voelt zich onprettig bij een kind dat juist graag de grenzen over gaat.

Tot nu toe is het belangrijkste doel van de vriendschap het samen spelen geweest. Vanaf een jaar of 8 wordt het steeds belangrijker om geaccepteerd te worden door leeftijdgenoten. Dat wordt dan ook het doel van de vriendschap. Kinderen gaan meer van zichzelf blootgeven in de vriendschap, daardoor wordt deze hechter, duurzaam en is de vriendschap gebaseerd op vertrouwen. Vanaf nu begint ook het roddelen en het 'wij-tegen-de-rest'.

Vriendschappen worden daarna steeds meer uitgebouwd, want als een kind ongeveer 13 jaar is, komt het moment dat ouders, op een bepaalde manier 'minder belangrijk' gaan worden. Kinderen gaan zichzelf ontdekken, begrijpen en ontplooien en de vriendschap met leeftijdgenoten is de plek om dit te toetsen.

Hoewel ik dus weet dat er absoluut geen zekerheid is dat deze 2 mannen op hun 18e samen op vakantie naar Ibiza gaan, hoop ik dat wel. Dat wil zeggen, liever niet natuurlijk..... maar, als hij dan zo nodig moet, dan heel graag met een vriend die betrokken en behulpzaam is. Die hem aanmoedigt en troost als dat nodig is. Die hem accepteert zoals hij is en die verstand heeft van echte mannenzaken - want, ja echt.....de olifant poept de grootste drollen, maar de aap stinkt het meeste, dan vinden wij allebei, hoor Mam!
Foto
Foto
0 Comments

Hij wil niet...

2/9/2016

1 Comment

 
Foto
‘Hij wil niet’, zegt ze
‘Wie niet?’
‘M’n boterham’
‘Ik zie het, hij voelt zich een beetje kaal nadat je alle vlokken eraf gesnoept hebt, weet je wat, ik geef hem een jasje van kaas, kan hij mooi weer je mond in’.


 
Alles in huis heeft een mening waar we rekening mee houden; de katten de konijnen, de kinderen, maar ook de boterhammen, de stoelen, onderbroeken en tassen. Hoe dat komt?
 


Wij hebben al jarenlang een peuter in huis; eerst zoonlief, nu zijn zusje...en straks de jongste. Voorlopig houden wij dus rekening met stoute deuren, verlegen speelgoed en boterhammen die geen zin hebben.
 
Peuters denken namelijk animistisch.
Een peuter is de hele dag bezig met ontdekken en ervaren, er is zoveel leuks te zien en te beleven en dat wil hij leren kennen. Toch is de grote wereld ook wel erg groot en omdat een peuter alleen nog maar concreet kan denken (wat tastbaar is), maakt hij het voor zichzelf behapbaar door animistisch te denken. Hij geeft levenloze dingen menselijke eigenschappen – dan snapt hij het weer.
 
Speelgoed dat kwijt is, is even verstopt, omdat het verlegen was.
Een tafel is stout, omdat hij net z’n hoofd hard tegen de tafel stootte.
En een boterham heeft geen zin om opgegeten te worden.......
 
Als ouders soms een beetje vreemd. Je kind legt verbanden en maakt conclusies waar je echt even over na moet denken; ‘Wat bedoelt hij nou?’. Maar gebruik het denkvermogen van je peuter eens in jouw voordeel; ‘Ach, nu ligt jouw schoentje helemaal alleen in het midden van de kamer, leg het maar onder de kapstok, bij zijn vriendjes!’ Werkt gegarandeerd.
 
Je gaat op deze manier niet alleen mee in de belevingswereld van jouw peuter, maar je leert ook anders naar de dingen kijken. Hoe erg is het soms nou eenmaal (die witte muur vond alleen wit misschien ook maar wat saai)? En je leert je kind, door het benoemen, emoties en gevoelens kennen, niet alleen dat ze er zijn, maar ook dat iemand anders die kan hebben. En zo maak je een heel klein begin van het empathisch vermogen van je kind. (waar hij als peuter overigens nog helemaal niet aan toe is, maar benoemen kan alvast geen kwaad)
 
 
Bij ons in huis werkt het prima, iedereen heeft deze techniek zich eigen gemaakt. Zo had de bank eens jeuk, dus de katten hebben hem een beetje gekrabt....
 
 
En oh ja, die boterham? Had zelfs met jas geen zin.. ging uiteindelijk zonder jas naar de konijnen....


1 Comment

    Archief

    July 2018
    September 2017
    July 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016

Delft,
​Den Hoorn
​Schipluiden
Delfgauw
Rijswijk


TopSamen Tienercoaching
06-83986656

TopSamen@outlook.com
www.TopSamen.net
​TopSamen B.V.


KVK-nummer 83892656
BTW-nummer NL863023344B01
IBAN NL66ABNA0104276215